Politika plagijarizma

Plagijarizam je kopiranje i prisvajanje tuđih djela, navodeći navedeni čin kao kršenje autorskih prava. Drugim riječima, plagijarizam je kopija, djelomična ili djelomična, djela druge osobe, kao i njegovo naknadno prisvajanje, dajući navedeni tekst kao vlastiti. Takve su radnje kažnjive po zakonu, jer krše zakon o autorskim pravima. Predajom rukopisa autora časopisu, podrazumijeva se da je riječ o originalnom rukopisu i da je neobjavljeno djelo te da se drugdje ne razmatra. Časopis ne tolerira plagijarizam, uključujući dvostruko objavljivanje vlastitog djela, u cijelosti ili djelomično bez odgovarajućeg navođenja. Izvornost rukopisa poslanih u časopisu može se provjeriti pomoću softwarea protiv plagijarizma.

Plagijarizam se pojavljuje u raznim oblicima:

  • kopiranje tačnog sadržaja iz drugog izvora;
  • namjerno koristeći dijelove rada drugog autora;
  • kopiranje elemenata rada drugog autora, poput slika, tablica, jednadžbi ili ilustracija koje nisu općepoznate, ili kopiranje ili namjerno korištenje rečenica bez navođenja izvora;
  • korištenje teksta preuzetog s internet;
  • kopiranje ili preuzimanje slika, fotografija, slika ili dijagrama bez priznavanja izvora.

Autor je dužan do okončanja procedure izdavanja naučnog časopisa dostaviti izvještaj provjere  vlastitog naučnog rada izvršen putem softvera za detekciju plagijarizma odobren od strane izdavača na način da naučni rad ne smije sadržavavati više od 30% sadržaja koji ne predstavlja vlastiti autorski sadržaj.

Ako se u bilo kojoj fazi postupka – prije ili nakon prihvatanja, tokom uređivanja ili u fazi provjere stranice otkrije plagijat, izdavač će upozoriti autore i zatražit od njih da preprave sadržaj ili da citiraju reference s mjesta sa kojeg je sadržaj preuzet. Ako je više od 30% rada plagirano – članak se može odbiti i o tome se obavijesti autor.

Ako korisnici web stranice https://naukaitehnologija.iu-travnik.com/ naiđu na slučaj plagijarizma, dužni su obavijestiti redakciju, navodeći naslov rukopisa, ime autora, godište, broj, godinu izdanja i sve druge podatke koji su vidljivi. Redakcija će rješavati slučajeve u skladu s politikom.

BosnianEnglish